czwartek, 16 czerwca 2016

Sezon na truskawki


 Truskawki w różnych postaciach
opanowały moją kuchnię.
Uwielbiam takie beż żadnych dodatków
i takie ze śmietaną i cukrem.
Aby zachować ich smak na dłużej,
sporą porcję zamroziłam. 
Będą służyły zimą do deserów lub knedli.
Zrobiłam też dżem truskawkowy,
bo naleśniki z jego dodatkiem lubimy najbardziej.
Sezon na przetwory mogę uznać za otwarty :)
Oprócz dżemu w słoiki zamknęłam jeszcze 
syrop z kwiatów bzu czarnego.
Dodany do wody doskonale gasi pragnienie,
a jego smak bardzo mi odpowiada.
A jeśli o przetworach mowa, to powstała
kolekcja kapturków na słoiki,
aby pięknie prezentowały się na półce.


 Jak widać nie tylko truskawkowym przetworom w nich do twarzy;)







A jeżeli komuś nie pasują truskawkowe klimaty,
może wybrać bardziej stonowane kolory.
I słoiki wcale nie muszą służyć na przetwory, można w nich
przechowywać różne przydasie, choćby guziki.
W pracowni prezentują się pięknie.




A na koniec zapraszam na kawałek
tarty truskawkowej :)




7 komentarzy:

  1. Zostawiam dużą dawke pozytywnej energii oraz uśmiech !!! cudowny blog , uwielbiam tu zaglądać <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Bardzo przyda mi się dzisiaj ta pozytywna energia i dobre słowa :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj truskawkowo tutaj, jednak najbardziej przyciągnęło mnie ostatnie zdjęcie :)
    Pychotka.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Iwonko! piękne truskaweczki.
    u mnie dzisiaj pierogi z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten post mogę oglądać milion razy i mi się nie znudzi :) dżemu ze słoików z taką ozdobą bym nie zjadła, bo tak pięknie słoiki w nich wyglądają, że chciałabym długo nimi oko cieszyć :)
    Podzielisz się przepisem na tartę???? Truskawki na naszej działce obrodziły :) mrozimy, robimy soki i dżemy, ale ciasta jeszcze nie było...
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mruweczko z podawaniem przepisu mam jeden zasadniczy problem, ja po prostu piekę kruche ciasto ( i nie tylko) dozując składniki na oko. Ale mogę polecić przepis który znajdziesz tu http://ushiilandia.blogspot.com/2014/06/post-nie-tylko-kulinarny.html
      Ja zwykle wypróbowując nowy przepis trzymam się proporcji a później no cóż różnie to bywa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...